Nieuwe regelgeving hypotheken

Hypotheekadviseur Breda loopt inmiddels al een tijdje rond in de wereld van hypotheken vergelijken en het zoeken naar de goedkoopste hypotheek. Vanaf 1 januari 2013 heeft de wetgever echter nogal wat zaken veranderd omtrent hypotheken, waardoor ook de hypotheekberekening en de processen van hypotheken vergelijken en een hypotheek aanpassen zijn veranderd.

Lage maandlasten

Allereerst geldt er een provisieverbod, wat betekent dat er geen provisiestroom tussen hypotheekverstrekkers en financiële tussenpersonen mag zijn. Hierdoor betaalt u geen afsluitprovisie meer en de provisieopslag op allerlei bijproducten, zoals risicoverzekeringen en spaarproducten, komt ook te vervallen. Dit zorgt voor de laagst mogelijke maandlast en dus de goedkoopste hypotheek voor u, maar ook voor een compleet onafhankelijk advies. Hypotheken vergelijken kost nu een vooraf afgesproken tarief, ongeacht de keuze voor hypotheekverstrekker, hypotheekproduct of hoogte van de goedkoopste hypotheek.

Uw hypotheek aanpassen

Een hypotheek aanpassen is door de wetsverandering van 1 januari 2013 ook drastisch veranderd. Er geldt sindsdien namelijk een aflossingsplicht. Indien u voor het eerst een hypotheek afsluit, zult u de hypotheek in 30 jaar volledig moeten aflossen, om renteaftrek te behouden. Als u al een hypotheek had vóór 1 januari 2013, kunt u gebruikmaken van een overgangsregeling. Dit houdt in dat voor de eigenwoningschuld die u al had voor 1 januari 2013 dezelfde regels blijven gelden. Een hypotheek aanpassen met een eventuele hypotheekverhoging valt onder het huidige regime en dient in 30 jaar afgelost te worden. Een restrictie hierop is dat maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij wordt verstrekt.